Paradise Rangers er et selvutnevnt parkvesen som vokter over den urbane villmarken langs sjøkanten i Paradis og Hillevåg. Parkvesenet består av billedkunstnerne Hans Edward Hammonds og Maiken Stene, og er et kunstprosjekt som kombinerer performance, feltarbeid og undersøkelser av regelverk rundt vern av natur i urbane omgivelser.
Paradise Rangers handler ut i fra dyp-økologiske verdier. Vi ønsker å verne naturen langs sjøkanten i Paradis og Hillevåg, og definerer den som urban villmark.
Paradise Rangers utforsker:
Hva skal til for å verne urban natur?
Hvordan beskytter vi den urbane naturen fra økonomiske og institusjonelle interesser?
Hvordan kan vi som kunstnere eller samfunnet som helhet framheve den urbane naturens egenverdi?
Kan urban natur få en plass og spille en viktig rolle i nye visjoner for byrommet?
Paradise Rangers er et Velferden UTE prosjekt.
Contemporary Art Stavanger, og sosiolog og sosialantropolog Merete Jonvik har gjort et intervju med Paradise Rangers.
Følg link for å lese intervjuet, og video kan ses rett nedenfor.
ARKIV med intervjuer
OM BRUK AV KUNST OG MEDVIRKNING I BYPLANLEGGING
〰️
OM BRUK AV KUNST OG MEDVIRKNING I BYPLANLEGGING 〰️
MØT TINA AKSNES, byplanlegger i Stavanger kommune. I dette intervjuet forteller Tina om hvorfor kunstnere har blitt invitert til å bidra inn i byutviklings-prosessene i Paradis og Hillevåg i Stavanger. Vi snakker om risikoen for at kunsten blir brukt som et middel til å gentrifisere og presse ut det livet som eksisterer i områdene som skal utvikles. Vi snakker også om sosiokulturelle undersøkelser inn mot planarbeid, og om hvordan både undersøkelser og kunstneriske perspektiver implementeres i planene.
OM FORSKNING PÅ FORHOLDET MELLOM MENNESKET OG NATUREN
〰️
OM FORSKNING PÅ FORHOLDET MELLOM MENNESKET OG NATUREN 〰️
MØT VEGARD GUNDERSEN, seniorforsker ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) . Vegard forsker på forholdet mellom mennesket og natur. I dette intervjuet snakker vi blant annet om hvorvidt forskning har noen påvirkningskraft i planarbeid, om hvordan pengesterke mennesker har bedre tilgang til natur enn de fattige, og om hvor viktig det er å lære fra hvordan barn utforsker og forholder seg til naturen.
OM KARTLEGGING AV ARTSMANGFOLD OG BEVARING AV HABITAT
〰️
OM KARTLEGGING AV ARTSMANGFOLD OG BEVARING AV HABITAT 〰️
MØT ERLING SVENSEN, undervannsfotograf og dykker, kartlegger og oppdager av marine arter langs norskekysten. Siden 2021 har Erling sittet i den nasjonale komiteen for Havforskningstiåret, som bidrar med kompetanse og råd for at Norge skal kunne nå FNs bærekraftsmål. I dette intervjuet snakker Erling blant annet om hvordan Norge verner havområder, om viktigheten av å ta hensyn til spesielt små habitat i utbyggingsprosjekter og at samfunnet må bruke mer ressurser på å forske på sammenhengene mellom arter i økosystemet.
OM LANDSKAPSARKITEKTENES ROLLE I BYUTVIKLING
〰️
OM LANDSKAPSARKITEKTENES ROLLE I BYUTVIKLING 〰️
MØT MARIANNE BERGE, landskapsarkitekt hos COWI og styreleder i NLA Rogaland (norske landskapsarkitekters forening). I dette intervjuet får vi en dypere innsikt i hvordan landskapsarkitekter i Stavanger jobber for å blant annet forsvare blå-grønne kvaliteter i ulike utbygningsprosjekter.
OM BÆREKRAFTIGE ØKOSYSTEMER I BYEN
〰️
OM BÆREKRAFTIGE ØKOSYSTEMER I BYEN 〰️
MØT RUNE SKEIE, landskapsarkitekt og kokk fra Oslo. I dette intervjuet snakker vi om hvordan landskapsarkitektene kartlegger et område, og finner løsninger for hvordan naturen på best mulig måte kan gjenoppbygges i byene. Rune understreker viktigheten av at landskapsarkitekter snakker med UTESTEMME, og viser oss eksempler fra Asplan Viaks visjon for bærekraftig og grønn utvikling av PARADIS i framtiden.
OM VERN OG VILLMARK I BYEN
〰️
OM VERN OG VILLMARK I BYEN 〰️
MØT ERIK THORING, leder for Naturvernforbundet i Rogaland. I dette intervjuet snakker vi bredt om utfordringer rundt vern av natur, villmark, natur i by, politisk engasjement og mye mer! Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel.
OM HAVBUNNEN VED ESSO-TOMTA
〰️
OM HAVBUNNEN VED ESSO-TOMTA 〰️
MØT STAVANGER DYKKERKLUBB! I april 2022 kom 10 dykkere med båt til Esso-tomta for å bistå Paradise Rangers med fotografering og observasjoner av livet på havbunnen utenfor Sjøkanten i Hillevåg. Denne filmen viser scener både fra båten og fra dykkernes perspektiv 15 meter under havoverflaten.
OM KARTLEGGING AV BIOMANGFOLD
〰️
OM KARTLEGGING AV BIOMANGFOLD 〰️
MØT ROY MANGERSNES, biolog, fotograf og gründer i konsulentselskapet Ecofact i Sandnes. I dette intervjuet snakker vi om hva slags liv som finnes på Esso-tomta, om hvordan samfunnet bestemmer verdien av ulike former for bynatur, hvordan Ecofact går fram når de kartlegger biomangfold og om hvorvidt det er håp for natur i store byutviklingsprosjekter.