• Paradise Rangers har i de siste årene voktet over det vi - som selvutnevnt parkvesen - definerer som den urbane villmarken. Vi har jobbet hardt for å bevare grønne områder klemt inn mellom toglinjer og veier, rundt havner og ute i havet. Da vi prøvde å få verne urban villmark i byen, fikk vi høre at begrepet villmark er forbeholdt den ekte villmarken!! Altså, det var uønsket at vi benyttet begrepet villmark om naturen i byen.

    Til prosjektet Jakten på Villmarken, forlot vi, som tittelen tilsier, byen og kjørte Norge på kryss og tvers for å finne den ekte villmarken i Norge. Men etterhvert som vi svingte oss opp fjellsider, krysset elver, fjellpass og vidder, innså vi at vi kan ingenting om villmark. Hvordan ser den ut? Hvor er den og hvordan blir den til?

    Dette er spørsmål vi stilte oss på vår reise gjennom fjellheimen mot Harpefoss Hotell der vi deltok i gruppeutstillingen Mycelium.

I vår første eposide av jakten på villmarken introduserer vi oss selv, og snakker om hva vi skal utforske på reisen fra Velferden til Harpefoss.

Vi besøker Stalheim Hotell; et historisk turisthotell plassert på en klippekant med direkte utsikt mot en klassisk nasjonalromantisk representasjon av den norske naturen. Kan vi se villmarken i dette erkenorske landskapet?

Vi leker oss med begrepet villmark mens vi svinger oss oppover den smale veien til Stegastein, Statens Vegvesens berømte utsiktspunkt i Aurdal. Kan villmarken være noe annet enn et strengt definert landskapsområde?

Vi ringer vår venn Erik Thoring, leder for Naturvernforbundet i Stavanger, og spør ham om hva som menes med villmarksPREGET natur. Han hjelper oss å utdype begrepet, og forteller om Stavangers Amazonas, og vi konkluderer med at det må være lov å også definere sin egen personlige villmark dersom man ønsker det.

Vi studerer Miljødirektoratets kart over inngrepsfri og villmarkspreget natur i Norge. På vår ferd fra Lærdal og opp mot Årdal og Jotunheimen, snakker vi om hva villmarkspreget natur betyr, og hva det høres ut som for oss. Kan vi restaurere inngrepspreget natur tilbake til villmark igjen?

Vi oppsummerer vår ferd på jakt etter villmarken, og konkluderer med at vi har funnet den. Vi diskuterer hva som ville skjedd dersom vi byttet plass med naturen, altså at menneskeheten flyttet opp i de tilsynelatende livløse fjellområdene som utgjør dagens villmark, og at den artsrike og fruktbare naturen langs elver og innsjøer ble overlatt til seg selv og beskyttet av staten mot menneskelige inngrep. Hvordan ville våre liv sett ut?